Akcija zbiranja rabljenih očal

Deli na:

Zbiranje rabljenih očal je tradicionalna humanitarna akcija Lions Clubs International, največje prostovoljske organizacije na svetu, ki poteka že od tridesetih let 20. stoletja. Akcija vrsto let poteka tudi v Sloveniji, koordinira pa jo Lions klub Ljubljana Trnovski zvon. Akcijo čez celo leto izvajajo številni slovenski Lions klubi, na Ptuju pa smo jo letos prvič organizirati tudi v Lions klubu Ptuj Primus.

Namen akcije je bil zbrati čim več rabljenih korekcijskih in sončnih očal (tudi sončnih korekcijskih očal) za slabovidne v deželah v razvoju, ki so jim očala sploh nedosegljiva. Velikokrat se namreč zgodi, da ne vemo kam z rabljenimi očali, zato smo v klubu želeli ljudi spodbuditi in jim dati priložnost, da skupaj pomagamo tistim slabovidnim, ki jim bodo donirana očala olajšala življenje. Letošnja akcija je potekala od februarja do konca marca 2021.

Zbirna mesta na katerih so lahko ljudje oddali svoja očala na Ptuju so bila v enotah Lekarn Ptuj, Optiki Kuhar in Optiki Oftalmos. Na našo pobudo zbiranja rabljenih očal so se odzvali tudi v nekaterih organizacijah (Vrtec Ptuj, Lekarna Toplek, Dom upokojencev Ptuj s svojimi enotami, OŠ Olge Meglič) in podjetjih (TPV Prikolice, Flenco, Novo-Tech). Nekaj očal so prispevali naši člani in Lions klub Slovenska Bistrica.

Na vseh zbirnih mestih, v organizacijah in podjetjih se je tako zbralo 376 kosov očal.  Zbrana očala bomo poslali Lions klubu Ljubljana Trnovski Zvon, kjer jih bodo še enkrat pregledali in jih poslali v Le Havre (Francija), enega od  štirih Lions zbirnih centrov v EU. Tam jih bodo očistili, obnovili in nato poslali naprej v manj razvite dežele. Člani so k akciji prispevali 15 ur prostovoljnega dela.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem ljudem, organizacijam in podjetjem, ki so se odzvala našemu povabilu.

Majhna dejanja prijaznosti nas delajo boljše ljudi.