Plakat miru 2019/2020: Pot miru

Deli na:
Avtorica Mojca Zobec: »Na poti miru si takrat, ko tvoja duša najde mir.«

V Lions klub Ptuj Primus smo se odločili, da bomo v prvem letu delovanja sodelovali tudi v mednarodnem natečaju Plakat miru, ki poteka že od leta 1988 po vsem svetu.  Vsako leto sodeluje približno 600.000 otrok med 11. in 13. letom starosti iz 75 držav sveta. V letošnjem letu je projekt nosil naslov Pot miru. Podpirajo ga Lions klubi s celega sveta v svojem lokalnem okolju. V Sloveniji je letos potekal že 23. po vrsti. Namen natečaja je spodbuditi otroke v starosti od 11 do 13 let k razmišljanju o življenju, miru na svetu, prihodnosti, ljubezni in medsebojnemu razumevanju.

*Povzeto: FB stran Plakat MIRU – Peace Poster – Lions Slovenija, objavljeno 27. in 29. 11. 2019.

Svoja razmišljanja otroci s pomočjo mentorjev z različnimi tehnikami predstavijo kot likovna dela. Natečaj poteka stopenjsko, likovna dela se najprej ocenjujejo na lokalnem nivoju, nato na nivoju držav (posameznih distriktov) in v končni fazi na mednarodnem nivoju. Na državnem nivoju je med 164 plakati, ki so prispeli iz kar 38 Lions klubov po Sloveniji komisija izbrala 24 finalnih plakatov. Vsak sodelujoči distrikt lahko pošlje na mednarodni nivo eno delo. Na mednarodnem nivoju se izbere zmagovalec izmed 24 finalistov. Zmagovalec se uradno proglasi in predstavi na letni svetovni konvenciji, ki bo v tem letu v Singapurju. Stroški poti za zmagovalca in dva spremljevalca so pokriti s strani LCI. V letošnjem letu je bila klubska pooblaščenka za Plakat miru Helena Ocvirk.

Avtorica Leonita Mehmeti: »Pot miru« (mentorica: Alenka Kosem)

Naš klub je tako letos z nakupom dveh KIT-ov omogočil sodelovanje OŠ Olge Meglič in OŠ dr. Ljudevita Pivka. Koliko KIT-ov za posamezno šolo se kupi toliko del lahko ta pošlje naprej na drugi nivo natečaja. Na Osnovni šoli dr. Ljudevita Pivka je sodelovalo 12 učencev, 7. razreda. Avtorica izbranega dela, ki smo ga poslali kot klub na državni nivo natečaja je bila Leonita Mehmeti, 13. let, iz 7. razreda. Na Osnovni šoli Olge Meglič je sodelovalo 11 učencev, 7. razreda. Avtor izbranega dela, ki smo ga poslali kot klub na državni nivo natečaja je bil Rok Gojčič, 13 let, iz 7. razreda.