Program Lions mednarodne izmenjave mladih na Japonskem 2019

Deli na:
Topla dobrodošlica na letališču v Matsuyami na dan prihoda. Matsuyama je glavno mesto prefekture Ehime na otoku Shikoku.

Program Lions mednarodne izmenjave mladih poteka že od leta 1961, od tedaj pa se je mednarodne izmenjave udeležilo na tisoče mladih, starih od 15 do 21 let, ki so spoznali življenje drugih kultur. Slovenski Lioni v izmenjavi sodelujemo od leta 1993, prvi tabor pa je bil organiziran leta 1996. Za razliko od nekaterih drugih programov, lionistični program mednarodne izmenjave ne vključuje turističnih obiskov, študija ali zaposlitve, temveč mladim udeležencem nudi priložnost, da sodelujejo pri vsakdanjem življenju v drugi kulturi, bivajo pri gostiteljski družini, se udeležijo lokalnih običajev ter predstavljajo ambasadorje mednarodnega razumevanja. Programi običajno trajajo od dveh do štirih tednov, večina mladihpa  se v okviru izmenjave udeleži tudi mednarodnega tabora mladih. Slednje organizirajo Lions klubi z vsega sveta in nudijo udeležencem priložnost, da se srečajo in izmenjajo poglede na različne kulture in običaje.

Kraj Lions mednarodne izmenjave na Japonskem.

Lanskoletnega programa Lions mednarodne izmenjave na Japonskem se je udeležila tudi mlada Ptujčanka Zala Senčar, ki je v nekaj besedah strnila svojer občutke: ˝Program Lions mednarodne izmenjave mladih (Lions International Youth Exchange Programe) me je popeljal v deželo vzhajajočega sonca, na prelepo Japonsko. Tam sem decembra 2019 preživela 18 dni. Opazovala in živela sem njihov način življenja, bila navdušena vedno znova nad njihovo kulturo ter tradicionalno arhitekturo. Izvedela sem veliko novega tako o državi gostiteljici, kot tudi sama o sebi. Gostujoča družina me je toplo sprejela, prav tako ostali člani matičnega Lions kluba. Po 16. dneh pri družini, sem zadnja dva dni preživela še v smučarskem taboru, kjer je zraven mene bila kot edina Evropejka še Italijanka. Spoznala sem, da smo Slovenci v primerjavi z drugimi narodi res »smučarski narod«. To je bila nepozabna izkušnja skozi katero sem sklenila veliko novih prijateljstev. In čeprav je stike z vsemi včasih težko obdržat, vem da jih ne bom pozabila nikoli.˝

Fotografije in zapis prispevka: Zala Senčar